Aanmelden Voorleesactie en Duurzame Les

Neem kinderen mee naar de toekomst! Schrijf je nu voor de Voorleesactie.

Op 10 oktober is het de Dag van de Duurzaamheid voor het onderwijs. Doe jij mee met de voorleesactie op een basisschool, kinderopvanglocatie, bibliotheek of kinderboerderij in de buurt?

Tijdens de voorleesactie lees je het verhaal ’Sem en Saar geven positieve energie’ voor aan kinderen. Daarna ga je in gesprek over de Kinder Global Goals, de zeven duurzame werelddoelen. Kinderen leren zo op een toegankelijke wijze over de 17 ‘volwassen’ Sustainable Development Goals.

Deelnemers ontvangen kosteloos het boek ‘Sem en Saar geven positieve energie’, dat speciaal is geschreven voor de voorleesactie. Het verhaal is geschikt voor groep 3 tot en met 8. Ook zijn er een aantal alternatieve verhalen voor de onder- en bovenbouw.

Update: Heb je je aangemeld voor 24 september? Dan ontvang je het boek rond 2 oktober. Het is niet meer mogelijk het boek aan te vragen. Uiteraard is het wel mogelijk om mee te doen! Hiervoor is het verhaal digitaal beschikbaar.

Naast het verhaal kunnen kinderen dit jaar een duurzame interactieve game spelen. Ook zijn er leuke en leerzame doe-activiteiten voor in de klas. We nodigen je van harte uit om (weer) mee te doen aan de Voorleesactie! Meld je nu aan! Dat kan via het formulier op deze pagina.

Wanneer?

10 oktober 2019 – Dag van de Duurzaamheid voor het Onderwijs
Voor het Primair Onderwijs de dag waarop kinderen leren, ontdekken én ervaren wat de 7 Kinder Global Goals zijn en kunnen betekenen voor hun eigen toekomt.

Wat?

A.   Voorleesactie (kinderen doen kennis op)
B.   Spelen van de game (kinderen ontdekken hun beginsituatie)
C.   Doe-activiteiten (kinderen ervaren wat ze zelf bij kunnen dragen) – Het is niet meer mogelijk je aan te melden voor de Doe-activiteiten. Het maximum aantal is bereikt.

Je kunt zelf kiezen welke onderdelen je wilt doen. De voorleesactie duurt plm. een half uur, de voorleesactie en de game duren samen 1 lesuur en met de voorleesactie, de game en de doe-activiteiten vul je een ochtend.

Aan het aanmelden zijn voor scholen geen kosten verbonden. Het aantal plekken voor gratis deelname aan de doe-activiteiten (normaal tarief € 250) is beperkt. Dus meld je school snel aan! De inschrijving sluit op 23-9-2019.

Hieronder vertellen we meer over de aanvullende onderdelen.

Game: Duurzame game

Tijdens de duurzame les swipen, tappen en draggen de leerlingen zich de toekomst in. Samen met een quizmaster meten ze de impact op de aarde en bouwen de aarde na. Ook hier wordt gewerkt met de Kinder Global Goals en wordt er kennis gemaakt met de circulaire economie.

  • Let op: Als je je inschrijft voor de duurzame les, dan is het belangrijk om een quizmaster aan te melden via www.duurzameles.nl. Hier kun je ook een quizmaster aanvragen van buiten de school. Quizmasters krijgen online eerst zelf een duurzame les en lesinstructie.
  • Voor het spelen van de game zijn telefoons, tablets of chromebooks noodzakelijk. Het is extra handig als er een digiboard is. Maar zonder kan eventueel ook.

Doe-activiteiten van Schooldag van de duurzaamheid

Het is niet meer mogelijk je aan te melden voor de Doe-activiteiten. Het maximum aantal is bereikt.

    Het programma van Schooldag van de duurzaamheid omvat de volgende activiteiten, die allen betrekking hebben op de 7 Kinder Global Goals:

  • Film ‘De zeven Wereldwensen van Sem&Saar’ (een film met weerman Reinier van den Berg)
  • Het ‘Welles-Nietes’ memory
  • Workshop ‘Gekleurde Kinderwens’ (gr. 5/6) / ‘Getekende Kinderwens’ (gr. 7/8)
  • Afsluiting met de Win de Wereld Challenge, waarmee de brug van school naar thuis wordt geslagen. Voor de kinderen die de challenge succesvol doorlopen, is er een leuke verrassing.

Een aantal scholen krijgen de workshop ‘Waardevol Afval’ (Kinder Global Goal ‘Alles Rond’) i.p.v. de workshop ‘Gekleurde/Getekende Kinderwens’. Scholen kunnen dit zelf aangeven na een bevestigingsmail van deelname door Schooldag van de duurzaamheid.

Op de dag van de Duurzaamheid 2018 haalden 20 basisschoolkinderen bij treinreizend Nederland de Kinder Global Goals-dromen op. Een leuke impressie van deze ludieke actie zie je hier

Je kunt de activiteiten van dit programma zonder speciale voorbereiding uitvoeren. De leerkrachten van de deelnemende groepen coördineren het programma tijdens de uitvoering. De materialen worden uiterlijk aan het eind van week 40 toegestuurd. Je ontvangt tevens een inlogcode om de film, instructievideo’s en handleidingen te bekijken.

Voorlees- en gamehelden

Leerkrachten kunnen zelf voorlezen en de game leiden, maar je kunt ook zelf een speciale gast uitnodigen. Vraag bijvoorbeeld de burgemeester, wethouder, directeur of BN’er om voor te lezen op 10 oktober.

Geen leerkracht, maar wil je graag voorlezen? Neem dan contact op met een school in de buurt en bied aan om voor te lezen op 10 oktober.

Geen leerkracht, maar graag wel de gastles willen verzorgen? Meld je dan aan op www.duurzameles.nl.

Volg via social media

Laat via social media weten dat u meedoet met de Voorleesactie en volg ons via Twitter: @voorleesactie #dagvandeduurzaamheid en Facebook.com/deDagvandeDuurzaamheid

Contact

Heeft u vragen over de Voorleesactie? Mail naar info@dagvandeduurzaamheidonderwijs.nl.

De Voorleesactie 2019 en het aansluitende programma is een initiatief van Duurzame PABO, Schooldag van de duurzaamheid, DuurzaamDoor en One Future Play.