Aanmelden Voorleesactie en duurzame les

Neem de kinderen mee naar toekomst. De inschrijfperiode voor de jaarlijkse Voorleesactie en duurzame les is geopend!

Op duizenden basisscholen wordt al 10 jaar op de Dag van de Duurzaamheid een duurzaam verhaal voorgelezen. Speciaal voor de 11e editie van de Voorleesactie verschijnt er een verhaal over de zeven Kinder Global Goals. Kinderen leren zo op een toegankelijke wijze over de 17 ‘volwassen’ Sustainable Development Goals.

Dit jaar is er de extra mogelijkheid om, naast het voorlezen, een duurzame les te krijgen in de vorm van een interactieve digitale game. De leerlingen ontdekken met de game spelenderwijs hun eigen beginsituatie.

Het voorlezen en het spelen van de game krijgen nog meer kracht, als de kinderen daarna zelf ervaren wat de Kinder Global Goals in de praktijk betekenen en concreet aan de slag kunnen. Speciaal voor deze dag zijn er aansluitende doe-activiteitenbeschikbaar. U kunt de activiteiten van dit programma zonder speciale voorbereiding uitvoeren.
We nodigen u van harte uit om (weer) mee te doen aan de Voorleesactie!

Wanneer?

10 oktober 2019 – Dag van de Duurzaamheid voor het Onderwijs
Voor het Primair Onderwijs de dag waarop kinderen leren, ontdekken én ervaren wat de 7 Kinder Global Goals zijn en kunnen betekenen voor hun eigen toekomt.

Wat?

A.   Voorleesactie (kinderen doen kennis op)
B.   Spelen van de game (kinderen ontdekken hun beginsituatie)
C.   Doe-activiteiten (kinderen ervaren wat ze zelf bij kunnen dragen)

A+B duurt ca. 1 lesuur, met A+B+C vult u een ochtend.

Aan het aanmelden zijn voor scholen geen kosten verbonden. Het aantal plekken voor gratis deelname aan C (normaal tarief € 250) is beperkt. Dus meld je school snel aan! De inschrijving sluit op 23-9-2019.

Zie voor meer informatie over de programma’s onderstaande links.

Programma B: Game: Duurzame les

Tijdens de duurzame les swipen, tappen en draggen de leerlingen zich de toekomst in. Samen met een quizmaster meten ze de impact op de aarde en bouwen de aarde na. Ook hier wordt gewerkt met de Kinder Global Goals en wordt er kennis gemaakt met de circulaire economie.

    Let op:
  • Als je je inschrijft voor de duurzame les, dan is het belangrijk om een quizmaster aan te melden via www.duurzameles.nl. Hier kun je ook een quizmaster aanvragen van buiten de school. Quizmasters krijgen online eerst zelf een duurzame les en lesinstructie.
  • Voor het spelen van de game zijn telefoons, tablets of chromebooks noodzakelijk. Het is extra handig als er een digiboard is. Maar zonder kan eventueel ook.

Programma C: Doe-programma van Schooldag van de duurzaamheid

    Het programma van Schooldag van de duurzaamheid omvat de volgende activiteiten:
  • Film ‘De zeven Wereldwensen van Sem&Saar’ (een film over de Kinder Global Goals met weerman Reinier van den Berg)
  • Het ‘Welles-Nietes’, een memory-achtig spel over de Kinder Global Goals
  • Goed Eten Doet Je Goed (een video en kwartetspel verbonden aan de Kinder Global Goal ‘Gezond&Happy’)
  • Afsluiting met de Win de Wereld Challenge, waarmee de brug van school naar thuis wordt geslagen. Voor de kinderen die de challenge succesvol doorlopen, is er een leuke verrassing

De keuze om een workshop op te nemen over de Kinder Global Goal ‘Gezond&Happy’ is gebaseerd op de uitkomst van de landelijke lancering van de 7 Kinder Global Goals op de Dag van de Duurzaamheid 2018. Op deze dag haalden 20 basisschoolkinderen bij treinreizend Nederland de Kinder Global Goal dromen op. Hieruit bleek dat 40% van de mensen een duurzame wens hadden opgeschreven onder deze Kinder Global Goal. Een leuke impressie van deze ludieke actie ziet u hier.

U kunt de activiteiten van dit programma zonder speciale voorbereiding uitvoeren. De leerkrachten van de deelnemende groepen coördineren het programma tijdens de uitvoering. De materialen worden u uiterlijk aan het eind van week 40 toegestuurd. U ontvangt tevens een link naar de film, instructievideo en handleidingen.

Voorlees- en gamehelden

Leerkrachten kunnen zelf voorlezen en de game leiden, maar u kunt ook zelf een speciale gast uitnodigen. Vraag bijvoorbeeld de burgemeester, wethouder, directeur of BN’er om voor te komen lezen op 10 oktober.

Geen leerkracht, maar wilt u graag voorlezen? Neem dan contact op met een school in de buurt en bied aan om voor te lezen op 10 oktober.

Geen leerkracht, maar graag wel de gastles willen verzorgen? Meld je dan aan op www.duurzameles.nl.

Volg via social media

Laat via social media weten dat u meedoet met de Voorleesactie en volg ons via Twitter: @voorleesactie #dagvandeduurzaamheid en Facebook.com/deDagvandeDuurzaamheid

Contact

Heeft u vragen over de Voorleesactie? Mail naar

De Voorleesactie 2019 en het aansluitende programma is een initiatief van Duurzame PABO, Schooldag van de duurzaamheid, Duurzaam Door en One Future Play.


Aanmeldformulier

School

Naam school
Adres
Postcode
Plaats
 
Locatie

Bepaal de locatie op de kaart

Voer hier een adres in en druk op 'zoek op kaart'.
  Zoek op kaart

Tip: versleep eventueel de aanwijzer om de exacte locatie aan te geven.

 
Website school
Naam voorlezer(s)
Aantal leerlingen dat voorgelezen wordt
Onze school vindt duurzaamheid belangrijk omdat...

(Maximaal 350 karakters, nog 350 karakters over)

Contactpersoon

Aanhef    
Voornaam
Achternaam
Organisatie
Telefoonnummer

Programma

Het boek voor de voorleesactie ontvangenAccountgegevens

E-mailadres
Kies een wachtwoord
Wachtwoord
(nogmaals)

Actievoorwaarde


Wilt u meerdere scholen aanmelden?
- Voer bovenstaand formulier per school in.
- Kies bij accountgegevens uw eigen emailadres.
- Let op: kies per school een ander wachtwoord dus bijv. school1, school 2 etc.