Nieuws

Houd deze nieuwspagina in de gaten op weg naar de Dag van de Duurzaamheid voor al het laatste nieuws.

Kick-off Voorleesactie 10 oktober 2019

woensdag 9 oktober 2019 - door: Esther van der Meer

Actrice Petra Laseur en burgemeester Carol van Eert openen voorleesactie op de Dag van de Duurzaamheid voor het Onderwijs in Rheden

Op donderdag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid voor het Onderwijs, worden in Nederland tienduizenden kinderen voorgelezen uit het boek ‘Sem en Saar geven positieve energie’, dat speciaal voor deze dag is geschreven door Jeroen Hoogerwerf. Actrice Petra Laseur zal vanuit Grootouders voor het Klimaat komen voorlezen op basisschool Rheder Enk in Rheden. Zij is 80 jaar en zit 60 jaar in het vak. Om hier feestelijk bij stil te staan zal mevrouw Laseur door burgemeester Carol van Eert worden benoemd tot 1e klimaatvoorleesgrootouder van Nederland.

Door voor te lezen draagt Petra Laseur kennis over aan kinderen. En als je kennis hebt, heb je een keuze. De kick-off sluit aan bij de recent gestarte klimaatcampagne van de Rijksoverheid “Iedereen doet wat”. We vragen de kinderen wat zij zelf kunnen doen en welke hulp zij daarbij nodig hebben van grootouders. De kinderen gaan die vraag beantwoorden samen met aanwezige opa en oma’s.

Het verhaal ‘Sem en Saar geven positieve energie’ is geschreven door Jeroen Hoogerwerf onder redactie van André de Hamer en Peter Heres van Duurzame PABO. Kinderen van de Thomasschool in Leeuwarden maakten de illustraties voor het boek.

Initiatiefnemers
De Voorleesactie op de Dag van de Duurzaamheid voor het Onderwijs 2019 is een initiatief van Duurzame PABO, DuurzaamDoor en Schooldag van de duurzaamheid. De Voorleesactie is mede mogelijk gemaakt door SUEZ Nederland en de Provincie Overijssel. De kick-off wordt verzorgd door Schooldag van de duurzaamheid met steun van Urgenda en Grootouders voor het Klimaat.

Burgemeester Carol van Eert: “In 2016 was de gemeente Rheden de initiatiefnemer van de Schooldag van de duurzaamheid. Alle leerlingen in onze gemeente maakten toen kennis met de Global Goals. De 17 werelddoelen die er voor zorgen dat onze wereld een beetje mooier wordt en wij een betere wereld achterlaten voor onze kinderen.

Als burgemeester (en als inwoner) van de meest inspirerende Global Goal gemeente vind ik het super goed dat er nu landelijk vereenvoudigde Kinder Global Goals (KGGs) zijn gelanceerd. Zodat iedereen nog beter begrijpt waar we het met elkaar over hebben en waar we samen aan werken. Want net als volwassenen kunnen kinderen ook bijdragen aan een duurzame wereld. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen!”

Media zijn van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij basisschool Rheder Enk, Willem Barentszstraat 1, 6991 BA te Rheden. Graag vooraf aanmelden.

Duurzaamheid in curriculum

vrijdag 13 september 2019 - door: Esther van der Meer

Op 10 oktober overhandigen de 150 leraren en schoolleiders van Curriculum.nu hun adviezen voor de herziening van het curriculum aan de minister van onderwijs. Voor negen leergebieden hebben zij in kaart gebracht wat de benodigde kennis en vaardigheden zijn. Bekijk de voorstellen vanaf 10 oktober op www.curriculum.nu   Er zal op 10/10 speciale aandacht worden gegeven aan de bouwstenen duurzaamheid.

Waarom Curriculum.nu?
Het is belangrijk om leerlingen goed te blijven voorbereiden op hun toekomst. De landelijk vastgelegde onderwijsdoelen zijn echter 13 jaar oud en daardoor niet meer actueel. De doelen zijn voor het basis- en voortgezet onderwijs ooit los van elkaar ontwikkeld. Zo constateert De Onderwijsraad dat het curriculum in de loop der jaren tot een lappendeken is verworden: onevenwichtig en overladen, zonder samenhang en afstemming tussen de verschillende vakgebieden en onderwijssectoren. Ook de Inspectie van het Onderwijs bepleit meer focus in het curriculum en heldere keuzes over de gezamenlijke doelen.

Duurzaamheidsdag op Hogeschool Utrecht

vrijdag 13 september 2019 - door: Esther van der Meer

Op donderdag 10 oktober 2019 organiseert Hogeschool Utrecht de tweede editie van de Dag van de Duurzaamheid. Dit jaar is het thema: ‘Studentsucces: impact op de wereld van morgen’. Tijdens het event op Padualaan 99 & 101 te Utrecht vindt ook de feestelijke prijsuitreiking plaats van de Low Car Diet Challenge, de grootste mobiliteitswedstrijd van Nederland. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Komt u ook? Meld u dan hier aan.

Studentsucces: impact op de wereld van morgen
De dag start om 12.00 uur met een lunch op het nieuwe ‘HU Duurzaamheidsplein’. Van daar nemen we u mee langs de Open Podium Route, waar u kennis kunt maken met ruim 30 interessante duurzame projecten en activiteiten van studenten én oud-studenten. Ervaar zelf het enthousiasme waarmee deze jonge mensen zich inzetten voor een betere, duurzame wereld.

Tijdens het symposium, later in de middag, kunt u nog meer inspiratie opdoen, samen met topsprekers als Jan Rotmans, maar ook met alumni en studenten zelf. Waar komt hun passie voor duurzaamheid vandaan? Wat zijn de zaken die wij onze studenten moeten aanleren om, net als zij, met duurzame oplossingen bij te dragen aan een duurzame en leefbare toekomst? En dan de climax: de bekendmaking van de winnaars van de Low Car Diet Challenge door wethouder Lot van Hooijdonk en staatssecretaris Stientje van Veldhoven. We sluiten de dag af met een gezellig samen zijn, met een duurzaam hapje en drankje.

We hopen van harte dat u aanwezig kunt zijn bij de HU Dag van de Duurzaamheid 2019. U kunt zich vanaf vandaag hier aanmelden.