Essaywedstrijd Kinder Global Goals Delft

We merken dat we met de leefomgeving anders moeten omgaan om te zorgen dat volgende generaties op dezelfde manier, op dezelfde plaats en met dezelfde middelen kunnen leven. En natuurlijk is dat niet iets voor morgen, maar voor vandaag, voor nu. We doen al heel veel dingen beter dan vroeger.

De opdracht is om daar een verhaal over te schrijven.Inleiding

We hebben allemaal wel eens gehoord van milieuvervuiling, klimaatverandering, ontwikkelingshulp, hergebruik van materialen, natuurbescherming en een betere gezondheidszorg. Allemaal onderwerpen die gaan over hoe we ons leven en onze leefomgeving samen regelen.

We merken dat we met die leefomgeving anders moeten omgaan om te zorgen dat volgende generaties op dezelfde manier, op dezelfde plaats en met dezelfde middelen kunnen leven. Hiervoor wordt vaak de term duurzaamheid gebruikt: We moeten onze wereld duurzamer inrichten. En natuurlijk is dat niet iets voor morgen, maar voor vandaag, voor nu. We doen al heel veel dingen beter dan vroeger.

De opdracht is om daar een verhaal over te schrijven. Iets wat je zelf hebt opgemerkt, zelf hebt bedacht of hebt gedaan en wat helpt voor een duurzamere wereld.

Opgave

Hieronder staan de zeven thema’s waar je een essay over kan schrijven. Een essay is een tekst of artikel over een onderwerp, waarin je jouw eigen kijk geeft op hedendaagse verschijnselen, problemen of ontwikkelingen. Jouw kijk op dat onderwerp kan je met een wetenschappelijke, culturele, filosofische of maatschappelijke blik beschrijven.

  1. Kies één van die zeven thema’s voor een persoonlijk verhaal, een eigen idee of beschouwing. Gebruik de kleur van het thema als achtergrond van een pakkende originele titel boven je tekst.
  2. De tekst mag maximaal 1000 woorden zijn (2x A4) en maak er een illustratie bij. Dat mag een tekening zijn, een foto, een collage, een strip, etc.
  3. Je moet het essay digitaal aanleveren en vóór 1 oktober 2019 sturen naar essaywedstrijd@deelstroomdelft.nl . Vermeld je naam, leeftijd, klas en school.

Beoordeling

De jury zal bestaan uit leden van Coöperatie Deelstroom Delft. De mooiste combinaties van essay en bijbehorende illustratie worden verzameld in een bundel, die op 10/10 (Dag van de Duurzaamheid) wordt uitgereikt aan het gemeentebestuur en digitaal ter beschikking gesteld aan alle raadsleden van Delft. Voor hen vormt het een mooie inspiratie en illustratie voor hoe jongeren denken over duurzaamheid, welke dingen kunnen worden gedaan of zelf al doen om een betere leefomgeving te maken.

Thema’s

1.Gezond & Happy

Gezond&Happy staat voor een fijn en gezond leven. Nu en in de toekomst. Overal op aarde. Het betekent geen armoede, genoeg te eten voor iedereen, schoon drinkwater en naar een wc kunnen. En ook dat je naar een dokter kan als je ziek bent en dat alle kinderen naar school gaan. Iedereen kan zich veilig voelen, we zijn allemaal gelijk.

2.Beter Benutten

Beter Benutten betekent dat we willen leven in een wereld zonder afval en verspilling. We gaan verstandig om met alles wat we uit de grond halen (bijv. mijnbouw, olie, gas en kolen) en zijn zuinig op onze grondstoffen. We proberen om niks weg te hoeven gooien.

3.Schone Energie

Schone Energie houdt in dat alle fossiele brandstoffen worden vervangen door vormen van energie die oneindig beschikbaar zijn zoals zonne- en windenergie. Bij het gebruik van deze energiebronnen komen geen stoffen vrij waardoor het steeds warmer wordt op aarde.

4.Schone Natuur

Schone Natuur betekent dat we proberen om geen giftige stoffen in de lucht, het water of de grond terecht te laten komen. Dat kan door geen gevaarlijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken en zo weinig mogelijk kunstmest. Ook de uitstoot van broeikasgassen houden we zo klein mogelijk.

5.Gezonde Bron

De aarde is onze bron en daarom is het belangrijk om haar gezond te houden. Bomen en planten zijn nodig om regen in de grond op te nemen. Planten en dieren hebben tijd nodig om te groeien, voordat ze lekker smaken. Gezond houden kan door ecosystemen voldoende tijd te geven om te herstellen.

6.Alles Rond

Alles Rond betekent dat producten die we maken door de natuur afgebroken kunnen worden of dat we alle onderdelen van het product opnieuw kunnen gebruiken. Van afval kunnen nieuwe grondstoffen worden gemaakt. Daarom is het belangrijk om afvalstromen zo goed mogelijk te scheiden.

7.Goed Met Geld

Voor niemand is het fijn om arm te zijn en honger te lijden. En iedereen wil kleding, schoenen en medicijnen kunnen kopen en naar een arts kunnen als hij ziek is. Goed met Geld staat voor begrijpen wat de waarde is van geld en wat je daar allemaal mee kunt doen.

 


Over deze activiteit

Categorie Voortgezet onderwijs
Organisatie Cooperatie Deelstroom Delft
Locatie Korftlaan 6, Delft
Tijd n.v.t.
Website https://deelstroomdelft.nl/essaywedstrijd/

Stuur door

Breng anderen op de hoogte van deze activiteit! Je kunt hier tot 3 e-mailadressen invullen.

Jouw gegevens

Je e-mailadres
Je naam

Je vrienden, familie of kennissen

E-mailadres
E-mailadres
E-mailadres

reacties


Deze activiteit wordt beheerd door Arthur Hilgersom

Locatie

Activiteiten in dezelfde categorie

Populaire activiteiten